MartialArts info
Alles over vechtsporten !

 

 

Home | Scholen | Literatuur | Films | Retourlinks | Over deze site

Vechtsporten uit:
China
Frankrijk
Israël
Japan
  aikido
  jiujitsu
  judo
  k-1
  karate 
  kendo
  kempo
  ninjutsu
Korea
Thailand

Aikido

Oorsprong

Aikido, letterlijk vertaald "de weg van harmonie met is een Japanse krijgsdiscipline die in het begin van de 20e eeuw door de Japaner Morihei Ueshiba ontwikkeld werd. Hij liet zich hierbij inspireren door de technieken van de Japanse samoerai en krijgskunsten en/of vechtsporten als jiu jitsu en kenjutsu.

De beoefenaar (aikidoka) traint zijn of haar lichaam en geest ter verbetering van zichzelf, om zichzelf te overwinnen.  Deze harmonie kan bereikt worden, door de aanval op een gepaste wijze onschadelijk te maken. Het Aikido kent geen wedstrijden.

Techniek

Aikido wordt zowel ongewapend als gewapend beoefend en ook met meerdere aanvallers. Er wordt gebruik gemaakt van een houten zwaard (boken), stok (jo) en mes (tanto). De wapens zijn bedoeld als lesinstrument, niet om gewapend te leren vechten.

Het merendeel van de ongewapende Aikidotechnieken maakt gebruik van klemmen en/of worpen ter verdediging tegen een gewapende of ongewapende aanval. Klemtechnieken richten zich doorgaans op het pols-, elleboog- of schoudergewricht van de tegenstander om dit zodoende onder controle te kunnen houden. Een belangrijk element bij zowel klem- als werptechnieken is de balansverstoring van de aanvaller, in veel gevallen door gebruik te maken van diens eigen aanvalskracht en -beweging. Slechts bij een minderheid van de aikidoworpen is er echt sprake van het optillen van de tegenstander, aangezien de meeste worpen relatief "laag" blijven.

Stijlen

Er zijn grofweg drie verschillende stijlen:

  • Aikikai Aikido, het Aikido zoals Morihei Ueshiba dat na de Tweede Wereldoorlog overbracht aan zijn leerlingen

  • Ki Aikido, het Aikido dat Koichi Tohei heeft ontwikkeld na les te hebben gehad van Morihei Ueshiba. Bij Ki Aikido ligt meer nadruk op het ontwikkelen van Ki

  • Aikijitsu of Aikibudo, het Aikido zoals dat door Morihei Ueshiba werd beoefend in de jaren twintig en dertig. Bij deze vorm zijn de technieken over het algemeen harder en hebben meer overeenkomsten met Daito ryu jiujitsu.

Graden

Net als bij Judo en Karate, kent Aikido kyu graden en dan graden. Doorgaans zijn er zes kyu graden waarvoor men examen kan doen en vervolgens tien dan graden. Het is gebruikelijk dat bij alle kyu graden een witte band wordt gedragen (hoewel sommige scholen vanaf de derde kyu een bruine band gebruiken).
Vanaf de eerste dan wordt een zwarte band gedragen.

Vanaf een vastgesteld niveau, dat per organisatie verschilt, mag de aikidoka een hakama dragen. Dit is een traditionele wijde broekrok, die meestal in het zwart of donkerblauw is uitgevoerd. De hakama is een traditioneel kledingstuk, dat over de eigenlijke witte broek van het pak wordt gedragen. De meeste scholen gebruiken het als aanduiding dat de drager een bepaald niveau heeft bereikt. In Japan draagt men hem meestal vanaf de 1e dan.

Binnen de JBN is het dragen vanaf de 2de kyu, te vergelijken met de blauwe band bij judo, algemeen aanvaard.

graad kleur benaming
6e kyu kyu (wit) rokkyu
5e kyu kyu (wit) gokyu
4e kyu  kyu (wit) yonkyu
3e kyu kyu (wit) sankyu
2e kyu kyu (wit) nikyu
1e kyu kyu (wit) ikkyu
1e dan dan (zwart) shodan
2e dan dan (zwart) nidan
3e dan dan (zwart) sandan
4e dan dan (zwart) yodan
5e dan dan (zwart) godan
6e dan dan (zwart) rokudan
7e dan dan (zwart) shichidan
8e dan dan (zwart) hachidan
9e dan dan (zwart) kudan

Links

www.aikidofederatie.nl

Aikido Federatie Nederland

www.dutchaikikaifoundation.nl

Dutch Aikido Foudation

www.aikido-cabn.nl

Culturele Aikido Bond Nederland

www.aikikan.nl

Aikido dojo's in Nederland

Media

Meer Aikido op Youtube

Ueshiba

 

Aikido

 


 



 

 

 

 

 

 

 

Privacy | Disclaimer | Contact

Copyright 2015 RHWitteveen - Epe   Laatste update: zaterdag 24 oktober 2015