MartialArts info
Alles over vechtsporten !

 

 

Home | Scholen | Literatuur | Films | Retourlinks | Over deze site

Vechtsporten uit:
China
Frankrijk
Israël
Japan
  aikido
  jiujitsu
  judo
  k-1
  karate 
  kendo
  kempo
  ninjutsu
Korea
Thailand

JiuJitsu

Oorsprong

Jiujitsu, JuJutsu, ju-jitsu of jioe-jitsoe kan vertaald worden als "zachte kunst" het is een zelfverdedigingskunst waarmee men in een paar seconden een aanvaller kan controleren of uitschakelen. De beoefenaar ervan heet een jiujitsuka. Jiujitsu is als budokunst geschikt voor jong en oud. Het internationaal geldende Hepburn systeem vertaalt de kanji overigens met "jujutsu".

De oorsprong van het jiujitsu (ook wel yawara genoemd) is gehuld in nevelen. De meest populaire versie is die van Dr. Akiama, een Japans geneesheer die in China een rondreis maakte en daar een gevechtskunst bewonderde. Dr. Akiama maakte zich deze kunst meester en na geruime tijd beheerste hij ze als een ware meester. Deze kunst was zodanig effectief dat de samurai ze aanleerde om in geval van ontwapening nog in staat te zijn om zich op een afdoende en effectieve manier te kunnen verdedigen. Naast het iai-jitsu en het kenjitsu werd ook het jiujitsu een belangrijke factor in de opleiding tot samurai.

Uit het jiujitsu zijn diverse zelfverdedigingvormen en -sporten voortgekomen, zoals aikido, wat oorspronkelijk Daitoryu aikijiujitsu was, en judo, waarbij de jutsu van jiujitsu een "do", een "weg" is geworden (ju-jutsu -> ju-do).

Technieken

Het jiujitsu is een zeer technische zelfverdedigingskunst. Het oefenen van met name bepaalde subtielere technieken dient doorgaans veelvuldig herhaald te worden voordat deze technieken effectief kunnen worden toegepast. In het jiujitsu leer je niet alleen je te verdedigen tegen verschillende aanvallen maar ook het uitvoeren van verschillende aanvalstechnieken zoals atemi (stoten en schoppen), klemmen, drukpunten en wurgingen.

De technieken uit het jiujitsu worden in drie hoofdgroepen onderverdeeld, de nage waza of werptechnieken, de katame waza of greeptechnieken en atemi waza of slag-, stoot- en traptechnieken.

Bij het toepassen van technieken uit het jiujitsu kunnen de gevolgen voor een aanvaller zeer ernstig zijn. Een voorbeeld is het proberen te wurgen van een persoon, de aanvaller loopt tevens de kans om een zeer forse beschadiging van zijn testikels of haar vrouwelijke geslachtsdeel op te lopen via een trap of knie in het kruis. Deze techniek wordt als onsportief beschouwd, maar is wel zeer effectief in dit geval. Aan de andere kant is er een zodanige rijkdom aan technieken, dat in zeer veel gevallen de tegenstander onschadelijk kan worden gemaakt zonder hem of haar enige verwonding toe te brengen, bijvoorbeeld door gebruik te maken van klemtechnieken. Gegeven een bedreiging, kan de jiujitsuka doorgaans kiezen uit diverse technieken, als dit niet het geval zou zijn, zou de verdediging overigens ook te voorspelbaar zijn.

Stijlen

Er bestaan een aantal verschillende vormen van jiu-jitsu:

  • Tai-jitsu (dit is een zeer effectieve jiu-jitsu vorm die de Ninjas in Japan gebruikten)
  • Braziliaans jiu-jitsu (deze vorm bestaat voornamelijk uit grondtechnieken)
  • Kenjutsu (vorm van jiu-jitsu met wapens/ zwaarden)
  • Aiki jitsu (dit is een sierlijke vorm van jiu-jitsu)

Graden

Jarenlang werd er geoefend aan de hand van het NAKONI-systeem; een systeem dat is ontwikkeld door de heren Nauwelearts, Koning en Nieuwenhuizen. Het niveau van de beoefenaar werd aangegeven door middel van een paarse kersenbloem dat op het pak was aangebracht. De kleur van het hart van de kersenbloem gaf hierbij de betreffende niveau aan. Er waren zes te behalen niveaus: wit, geel, oranje, groen, blauw, bruin en zwart. Zwart was hierbij het hoogst. De bevoegde leraren droegen een zwarte kersenbloem met een rood hart op hun pak.

In 1983/1984 werd dit kersebloemsysteem vervangen door het systeem zoals wij die tegenwoordig kennen. Door de sterk groeiende belangstelling naar jiu-jitsu werd de kyu- en dan-graad-systeem ingevoerd. Deze bevat 5 kyu-graden en 10 dan-graden. Daarnaast werd het niveau niet meer met een kersenbloem aangegeven, maar met een gekleurde band zoals ook bij Judo en Karate gebruikelijk is.

Mario den Edel en Wim Boersma ontwikkelden, in samenwerking met leraren in het land, het E-Bo-No-Kata, het eerste echte Nederlandse Jiu-Jitsu-kata. Al snel werd dit een vast onderdeel van de dan-examens. Ook werd er een tweede kata opgesteld genaamd: Ne-Waza-Jitsu-Kata.
 

Het Jiu Jitsu kent kyu graden en dan graden. Vanaf de eerste dan wordt een zwarte band gedragen.

kyu band kleur benaming
6e kyu wit  
5e kyu geel  
4e kyu oranje  
3e kyu groen  
2e kyu blauw  
1e kyu bruin  
1e dan Zwart Sho Dan
2e dan Zwart met 2 strepen Ni Dan
3e dan Zwart met 3 strepen San Dan
4e dan Zwart met 4 strepen Yon Dan
5e dan Zwart met 5 strepen Go Dan
6e dan Rood/wit geblokt Roku Dan
7e dan Rood/wit geblokt Sichi Dan
8e dan Rood/wit geblokt Hachi Dan
9e dan Rood Kyu Dan
10e dan Rood Ju Dan

Links

www.jbn.nl Judo Bond Nederland
www.jjif.org Internationale Ju Jitsu Federatie
cjjf-budo.com/cjjf Culturele Judo en Jiu Jitsu Federatie
www.nvjjl.nl Vereniging voor Jiu Jitsu en Judo leraren
www.ajjif.org All Japan Ju-Jitus International Federation

Media

Meer Jiu Jitsu op Youtube


samurai

 

 

 

 

 

 
 

 

Privacy | Disclaimer | Contact

Copyright 2015 RHWitteveen - Epe   Laatste update: zaterdag 24 oktober 2015