MartialArts info
Alles over vechtsporten !

 

 

Home | Scholen | Literatuur | Films | Retourlinks | Over deze site

Vechtsporten uit:
China
Frankrijk
IsraŰl
Japan
  aikido
  jiujitsu
  judo
  k-1
  karate 
  kendo
  kempo
  ninjutsu
Korea
Thailand

Pokernieuws

Pokerlistings is de informatieve gids voor jou

Kempo/Kenpo

Oorsprong

De oprichter van het systeem stond bekend als Doshin So. Doshin So werd geboren als Michiomi Nakano, zoon van een lid van de Japanse nationalistische Black Dragon Society.

In 1928 begon hij in Mantsjoerije de Chinese vechtkunst te bestuderen onder leiding van een Chinees priester.

In het Chinese Peking kwam ontmoette hij Wen Lou-shi, een grootmeester in een van de noordelijke sjaolinstijlen van de Chinese vechtkunst, bekend als I-He Quan. Men neemt aan dat Wen gestudeerd heeft aan het Sungshan sjaolinklooster.

Nakano trainde onder deze meester en men liet hem muurschilderingen zien, toen hij de sjaolintempel bezocht. De schilderingen gaven hem inspiratie en hielpen hem de basis voor de Shorinji Kempo en de Kongo-Zen te ontwikkelen.

De kern van Shorinji Kempo is de Kongo-Zen filosofie. Kongo-Zen betekent : "een geest als een diamant hebben".

Na de onafhankelijkheid van Indonesie in 1949 keerden veel Indonesische Nederlanders terug naar Nederland en brachten hun kennis van het Indonesische Kuntao (Kun Tau) mee naar Nederland. Een aantal grootmeesters heeft het Indonesische kuntao in Nederland ge´troduceerd. Onder leiding van grootmeesters Faulhaber en Meijers raakte de kunst in Nederland bekend onder de naam Shaolin Kempo.

Het Shaolin Kempo is na de introductie in Nederland ten dele vermengd met andere Oosterse vechtkunsten zoals het karate en het judo.

Vanuit Japanse invloeden ontstond het Okinawa Kempo.

Kempo is in de jaren 50 van de vorige eeuw ook via Hawai in de Verenigde Staten ge´troduceerd en door Ed Parker ontwikkeld tot een geheel eigen vorm, genaamd Kenpo Karate.

Stijlen

  • Kempo Karate
  • Kempo Kuntao
  • Oranda Ryu Kempo
  • Shaolin Kempo

Technieken

Kenmerkend voor alle Kempostijlen en stromingen, is dat de Kempoka zowel zijn handen, armen als benen en voeten gebruikt om aanvallen te weren. Vaak volgt een tegenaanval direct op een verdediging, waarbij stoten, slagen, trappen, klemmen en worpen mogelijk zijn. Technieken worden vanuit het lichaam ingezet, en zijn niet beperkt tot een beweging met een arm of been. Het gevecht start vaak op de lange tot middellange afstand (been of armlengte), maar kan overgaan in een gevecht op korte afstand (vastpakken en klemmen) en met een worp of een veeg doorgaan en uiteindelijk eindigen op de grond.

De aanval wordt niet hard geweerd, maar ontweken door uit de baan van de aanval te draaien of te stappen. Vaak zijn elementen van dierstijlen in het kempo te herkennen zoals de draak, tijger, kraanvogel, slang en luipaard. Zowel lage als hoge standen behoren tot het repertoire van een Kempoka.

Graden

Het Kempo kent kyu/khap graden en dan graden. De kleuren van de banden kunnen per stijl / school verschillen.  Vanaf de eerste dan wordt een zwarte band gedragen.

kyu / khap band kleur
beginner wit
8e kyu geel
7e kyu oranje
6e kyu groen
5e kyu groen
4e kyu blauw
3e kyu blauw
2e kyu bruin
1e kyu bruin
1e dan t/m 10e dan Zwart

 

Links

www.kempobond.nl Kempo Associtatie Nederland
www.shaolin-kempo.nl Shaolin Kempo Bond
www.kenpokarate.nl Action Kenpo Karate Holland
www.flyingdragon.nl Flying Dragon Shaolin Kempo
www.kempo-kuntao.nl Kempo Kuntao Organisation

Media

 

Meer Kempo op Youtube

Doshin So
Doshin So

 

 

 

  

 

 

Privacy | Disclaimer | Contact

Copyright 2015 RHWitteveen - Epe   Laatste update: zaterdag 24 oktober 2015