MartialArts info
Alles over vechtsporten !

 

 

Home | Scholen | Literatuur | Films | Retourlinks | Over deze site

Vechtsporten uit:
China
Frankrijk
Israël
Japan
  aikido
  jiujitsu
  judo
  k-1
  karate 
  kendo
  kempo
  ninjutsu
Korea
Thailand

Kendo

Oorsprong

Kendo (Japans: ken, zwaard; do, manier, kunst) is een Japanse zwaardvechtkunst die in de 16e eeuw is ontwikkeld om een groot aantal verschillende technieken te verenigen.

Vanaf de 15de eeuw werd in Japen het Kenjutsu beoefend. Een Samuria gevechtstechniek met het gekromde stalen zwaard.

De kunst van het doden met het zwaard ëvolueerde echter in de 17de eeuw naar een weg om aan zichzelf te werken en fit te blijven. De schermkunst echter zou tot op het einde van de Meiji periode de naam "kenjutsu" dragen. Pas toen "ken-do" als opvoedmethode aan belang won werd de naam van het Japanse schermen veranderd in "kendo". Zo werd "kenjutsu" (de kunst van het zwaard) tot "kendo" (de weg van het zwaard) en daarmee de erfenis die de samurai aan Japan en de wereld hebben overgelaten.

In 1912, werd door de meesters van de grootste kenjutsuscholen, een nieuw systeem van schermkunst ontwikkeld dat alle bekende stijlen integreerde en samenvatte tot 1 schermstijl: De geboorte van kendo, zoals we het vandaag kennen. Sinds toen werd kendo een basisonderdeel voor het lichamelijke-opvoedingsprogramma van de secundaire school en later ook van de basisschool. Dus kendo floreerde, en over heel Japan deed men nu uitgebreid aan schermkunst, met als gevolg dat er veel toernooien gehouden werden en kendo nog populairder werd.

Tijdens de eerste wereldoorlog bleef men aan kendo doen, dat niet in populariteit daalde.
Na tweede wereldoorlog kreeg kendo te maken met de Amerikaanse bezetting. De Amerikanen, die natuurlijk hadden gezien wat de Japanse militairen konden met hun zwaarden, begonnen kendo te depromoten. De sport werd als ondemocratisch bestempeld en zelfs de toenmalige Japanse regering stemde daarmee in. Tenslotte werd kendo in het openbaar helemaal verboden en kreeg het te maken met een crisis vergelijkbaar met die het tijdens de Meiji-restauratie al had overwonnen.

In 1957 echter, door enorme promotie van kendo-enthousiasten, werd de discipline terug in ere hersteld. In het zelfde jaar werd de All Japan Kendo Federation opgericht die tot vandaag de dag bestaat. Zo werd kendo weer de volkssport nummer 1 en werd het weer algemeen aanvaard als een nationale schat. Het werd echter nu niet meer beschouwd als een manier met het zwaard te vechten maar als een weg om aan zijn spirituele en fysieke energie te werken en zichzelf constant te verbeteren.

In 1970 werd dan de International Kendo Federation in het leven geroepen en kendo begon zich te verspreiden naar andere landen. Kendo was geëvolueerd van een pure gevechtstechniek tot een allesomvattende discipline.

Links

www.nkr.nl Nederlandse Kendo Renmei
www.kendo-world.com Kendo World

Media

Meer Kendo op Youtube

 

 

 

 


 

Privacy | Disclaimer | Contact

Copyright 2015 RHWitteveen - Epe   Laatste update: zaterdag 24 oktober 2015