MartialArts info
Alles over vechtsporten !

 

 

Home | Scholen | Literatuur | Films | Retourlinks | Over deze site

Vechtsporten uit:
China
Frankrijk
Israƫl
Japan
Korea
Thailand
  thaiboksen

Thaiboksen

Oorsprong

Thaiboksen (Thai:, muay Thai) is een oude gevechtssport die al eeuwen in Thailand wordt beoefend. Het Thaiboksen is in Thailand zeer populair.

Het huidige Muay-Thai is indirect afkomstig uit de gewapende vechtkunst Krabi Krabong. Wanneer een Krabi Krabong vechter zijn wapens niet meer had, kon hij zijn 8 lichaamsdelen als dodelijke wapens gebruiken, deze tak wordt Muay-Boran genoemd. Vanuit het dodelijke Muay-Boran is het huidige wedstrijd gerichte Muay-Thai ontstaan. Veel Muay-Boran technieken zijn niet meer toegestaan tijdens wedstrijden omdat deze gewoonweg te dodelijk zijn.

In het verleden stond Muay-Thai ook bekend als:

  • -Mai See Sawk
  • -Muay Pahuyuth
  • -Chaiaboksen
  • -Muay Tai
  • -Siamees Boksen (Siam is de oude naam voor het huidige Thailand)
Het Thaiboksen is een vechtsport die al eeuwen bestaat, het werd in Thailand en buurlanden in tijd van vrede beoefend door de soldaten en boeren. In de loop der jaren heeft het zich ontwikkeld tot een van de effectiefste vechtsporten in de wereld. Eind zestiger, begin zeventiger jaren begonnen de Europeanen en Amerikanen zich steeds meer te verdiepen in deze sport. In deze periode is het dan ook bij ons geintroduceerd. Hier werd het Thaiboksen omgevormd tot kickboksen, door het weglaten van bepaalde technieken en de rituele dansen eromheen (de rammuai). Er zijn veel verschillende bonden en stijlen ontstaan die allemaal andere regels/technieken hebben.

Nederland behoort tot de absolute wereldtop met diverse wereld- en Europese kampioenen, en K-1-winnaars (het grootste vechtsporttoernooi ter wereld). In Belgie is een grote opmars van het thaiboksen.

Technieken

Bij het Thaiboksen waarin op het eerste gezicht alles lijkt te zijn toegestaan is men echter toch wel gebonden aan regels. De te gebruiken wapens zijn de vuisten, ellebogen, knie en de benen. De techniek van het gebruik van de vuisten is ongeveer gelijk aan die in het boksen, het verschil zit hem in het gebruik van de knie, ellebogen en benen.

Net zoals de bokser zijn tegenstander K.O. mag slaan met zijn vuisten is dit de thaibokser ook met de benen toegestaan. Trappen kunnen naar het hoofd en naar lichaam en bovenbeen gemaakt worden. Vooral de zogenaamde "low kicks", die op de bovenbeenspier belanden, hebben een bijzonder effectieve en ook wel pijnlijke uitwerking. Bij herhaald contact kan de thaibokser niet op de benen blijven staan en moet hij de wedstrijd soms opgeven.

Een ander verschil met het boksen is het zogenaamde clinchen. Worden bij het normale boksen de vechters gescheiden op het moment dat zij elkaar als het ware "omarmen", bij het thaiboksen is het dan toegestaan om de tegenstand er met de knie of elleboog te bewerken en indien mogelijk met judoworpen tegen het canvas te gooien. Hierdoor vereist deze sport veel training van de beoefenaar, alvorens er aan wedstrijden kan worden deelgenomen.

Zeer velen beoefenen deze sport daarom puur recreatief, het wedstrijd gedeelte is slechts voor een kleine groep weggelegd.

Links

www.ikfkickboxing.com Internationale Kickbox Federatie
www.ikaskickboxing.com Internationale Kickbox Associatie
www.kickboxing.nl Informatie over kickboksen
www.kickbox.nl Informatie over kickboksen
www.kick-boksen.nl Informatie over alle vormen van kickboksen

Media

Meer taiboksen op Youtube

 

 

 

 

 

 

 

Privacy | Disclaimer | Contact

Copyright 2015 RHWitteveen - Epe   Laatste update: zaterdag 24 oktober 2015